עיצובים
הנך נמצא כאן:

עיצוב גינות

עיצוב גינות הוא למעשה תכנון מקצועי של מרחב או חלל סביבתי פתוח, תוך שימוש בקונספט מוביל לעיצוב טיפוגרפית הגינה תוך שימוש באמצעים, חומרים וצמחייה, הצבת תאורה, ריצוף, מערכות השקיה, סגירת מרפסת באמצעות הצבת סוככים או פרגולות, ריהוט גן ואביזרי נוי, שתילת הצמחייה ועוד. עיצוב גינות הוא תחום באדריכלות נוף, אשר הפך לחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית. סביבת החוץ של הבית הפכה לאחד ממוקדי האירוח והמנוחה המרכזיים בבית הישראלי המצוי עובדה הניכרת היטב בביקוש הגבוה לאנשי מקצוע ומומחים בתחום של עיצוב גינות. במאמר הבא, נסקור אילו סגנונות של עיצוב גינות ישנם וכיצד ניתן לתכנן נכונה את הגינה הפרטית שלכם ולהופכה לגינה חלומית באמצעות עיצוב גינות.

אילו סוגים של גינות יש?

ישנם מספר סוגי גינות אופייניות, לרבות: גינות נוי, גינות גג, גינות קטנות וגינות ציבוריות. כל גינה הינה בעלת מבנה שונה ואופי תחזוקה וטיפול אחר. כך למשל: גינות גג, מורכבות מסדרה של עציצים ואילו גינות ציבוריות הינן גינות חיות ורחבות ידיים המיועדות לשימוש הציבור.

אילו סגנונות של עיצוב גינות ישנם?

עם השנים הפך התחום של עיצוב גינות לתחום טרנדי ומבוקש ולאט לאט התפתחו מגוון סגנונות של עיצוב גינות. כל סגנון של עצוב מכיל את סוג הצמחים האופייניים לו, אופי תחזוקה וטיפול שונה, טווח צבעים אחר ואביזרי נוי ייחודיים לו. מקמת מסגנונות העיצוב הפופולאריים בתחום הגינות הינם: גינת ירק, גינה אנגלית, גינה אקולוגית (פרמקלצ'ר), גינה ים תיכונית, גינת בוסתן, גינה ארצישראלית, גינה מינימליסטית, גינה צרפתית, גינה מינימליסטית, גינה קלה לתחזוקה, גינה רומנטית, גינה טרופית פראית, גינת פנג שוואי ועוד.

מהן המגמות הבולטות בתחום של עיצוב גינות?

כמו בכל תחום עיצובי, גם בתחום של עיצוב גינות, ניתן לראות כיצד טרנדים ומגמות גינון אופנתיות חודרות אל גינת הנוי הפרטית. כאשר שתי המגמות הבולטות בתחום של עיצוב גינות הנן הבאות:

  • גינות בסגנון ארץ ישראלי – סמל ההיכר של הגינה הארצישראלית המצויה הוא כמובן עץ הזית העתיק. אולם לא די בכך. כאשר אנו מדברים על עיצוב גינות ארצישראליות אנו מדברים על גינה המורכבת מצמחיה ים תיכונית אופיינית כשל: עץ הזית, חרוב, רימון, הדס, קטלב, מורן, גפן, צמחי תבלין, אלון, עצי פרי והדר ועוד. סגנון השתילה הינו טבעי, מעט פראי וללא גיזום קפדני, שימוש בחיפוי של טיח צבעוני ובעלווה בצבעי אדום, אפור וירוק. עם פריחה בצבעוניות מתונה.
  • גינות בסגנון אקולוגי אורגני - מדובר בטרנד פופולארי שכבש את מחוזות ארצנו כתוצאה מהמשבר הסביבתי העולמי. גינה אקולוגית מורכבת מצמחים אשר עמידים לתנאי הסביבה הקשים, חסכוניים במים ובאנרגיה, אשר אינם דורשים טיפול מורכב מדי. מדובר בגינה היוצרת מרחב נקי מרעלים ולכן לא תמצאו כאן שימוש בחומרי הדברה אלא ניסיון להחזיר לאדמה את מה שנלקח ממנה באמצעות ייצור קומפוסטים ביתיים (העשויים מפסולת של שאריות מזון וזבל). כמו כן, משתמשים בחיפויים שמטרתם להפחית את תהליך האידוי ואף שימוש בבורות חלחול שמטרתם לנווט את מי הגשמים אל מי התהום ולא לים או למערכת הניקוז.

אילו מוצרי עיצוב גינות ישנם?

עיצוב גינות מקצועי נעשה באמצעות שימוש במוצרי נוי שונים ומגוונים וזאת בכדי לייצר את האווירה הנכונה בסביבת הגינה ולתרגם נכונה את הקונספט העיצובי. לפיכך, אדריכלי נוף רבים נוטים להשתמש במוצרים הבאים בעת עיצוב גינות: בריכות נוי, דשנים, פרגולות, ריצוף וחיפוי קרקע (באמצעות מסלע של אבני בזלת, רצפת דק, אבני כוכר, בטון), ריהוט לגן, אביזרי נוי, כדים ועציצים ומוצרי הדברה למען ההגנה והתחזוקה השוטפת של הגינה.

באילו צמחי גן ונוי משתמשים עבור עיצוב גינות?

תורת הצמחים היא נישה מרכזית בתחום של עיצוב גינות. לכל צמח אופי צמיחה, פריחה, תחזוקה וטיפול שונה וכל צמח מתאים לסגנון עיצוב גינות אחר. צמחי הנוי המשמשים גננים ואדריכלי נוף למען עיצוב גינות הם הצמחים הבאים:

  • צמחי עלווה סרגליים – אגפנטוס, אירוסים, המרוקוליס, דיאטס, קרוקוסמיה.
  • צמחי תבלין – מרווה, מליסה, טימין, לואיזה ועוד.
  • צמחים עונתיים – דיגיטליס, לוע הארי, צפורנים, צפרני חתול, חוטמית, כובע הנזיר, מנתור, קוסמוס גופרתי, פרגים ועוד.
  • צמחי פקעת – כלניות, אמרליס, סייפנים, נוריות, אלסטרומריה, זפירנתוס, טולבגיה, חמציצים ועוד.
  • עצי פרי וירק – גפנים, הדרים, זיתים, ליצ'י, פיג'ויה וגינת ירק.
  • צמחים מטפסים – אריתרה, יסמין, ספיון שעווה, פנדוריראה, לגרסטרומיה הודית, אלמון הודי, מנסואה שומית, גפנית, ביגנוניה וורדים.
  • שיחים – דורנטה, מיריקה, בודליאה, פיטוספורום ננסי ועוד.
  • צמחי תבלין – מרווה, מליסה, ריחן, לואיזה, טימין, רוזמרין, קורנית ועוד.
  • עשבונים דמויי דגניים – ליריופ, כריך, בן – אפר, זקן נחש ועוד.
  • עשבוניים רב שנתיים – מרווה גרג, חרציות, גילרדיה, מרווה אינדיגו, פלרגוניום, רודבקיה, מרווה צחורה, קוראופסיס ועוד.
  • צמחים יפניים – בן אפר ירוק, זקן נחש יפני, פריש יפני וסטיפה טנואיסימה.

המדריך השלם למלאכת עיצוב גינות

עיצוב גינות הוא תהליך מורכב הדורש תכנון ממוקד וידע מקצועי בתחום הגינון ואדריכלות נוף. בבואנו לתכנן את עיצוב הגינה שלנו עלינו להשתמש באלמנטים הבאים:

  • היכרות עם השטח המיועד מבחינת גודלו, סוג האדמה, אופי השטח וגיבוש קונספט עיצובי לגינה (גינת ירק, גינה אנגלית, גינה ארצישראלית ועוד).
  • הכנת תוכנית מתאר – שרטוט סקיצה המייצגת את תוכנית המתאר של הגינה המיועדת, תוך חלוקת הגן לאזורים, מיקום העצים, השיחים והפרחים, מיקום מערכות התאורה וההשקיה, סוגי החיפויים הנדרשים (מסלע, מרצפות, טיח או דק), מיקום השבילים ופינת הישיבה המרכזית, תוך התייחסות לשטח הגינה, לכמויות, לצבעים הדומיננטיים בגינה ולעלות הקמת הגינה ותחזוקתה. הכנת התשתית לגינה – בשלב הבא, יש להתחיל בהכנת התשתית הכבדה לגינה הדורשת שימוש בכלים כבדים בכדי לחפור ולשנות את פני הקרקע, כלומר: ביצוע עבודת המסלע, הריצוף, שתילת העצים הבוגרים ועוד.
  • הצבת מערכות ההשקיה – בשלב הבא, נציב את מערכות ההשקיה החכמות ונפזר אותן בין אזורי הגינה השונים: אזור עצי הפרי, אזור הדשא, אזור המסלע ואזור הצמחיה.
  • שתילת הדשא – בשלב הבא, נשתול את מרבד הדשא באזור המיועד לו. עקב בעיית המים במדינת ישראל מומלץ להשתמש באמצעי כמו דשא סינטטי בכדי לחסוך במים ובעלויות
  • שתילת הצמחיה והפרחים – בשלב הבא, נשתול את הפרחים והצמחים על פי תוכנית המתאר.
  • הצבת אביזרי נוי – בשלב הבא, נציב את אביזרי הנוי, לרבות: כדים, פסלים ועוד באזורים המיועדים להם בגינה.
  • כיסוח, גיזום וריהוט – השלב האחרון בתהליך של עיצוב גינות הוא כיסוח וגיזום הדשא והצבת רהיטי הגינה באזור מרפסת העץ.

לסיכום, עיצוב גינות הוא תחום המאפשר לכם ליצור את הסביבה הטבעית החלומית שלכם בבית.