עיצובים

בנייה ירוקה

בנייה ירוקה נחשבת לטרנד החם הבא בתחומי הבנייה, העיצוב והאדריכלות המסביר את רצון החזרה של האדם לטבע. בנייה ירוקה מסמלת עידן חדש בעיצוב הנוף הסביבתי ואף מטפחת את התקווה לחיים טובים יותר לאדם על פני כדור הארץ.

מהי בנייה ירוקה?

בנייה ירוקה המכונה גם בנייה בת קיימא היא בנייה בה פרמטרים סביבתיים, כגון: אקולוגיה, טופוגרפיה, אנרגיה, אקלים ועוד, הופכים להיות חלק בלתי נפרד מהליך התכנון והביצוע של פרויקט הבנייה. העיקרון המוביל של בניה ירוקה הוא כי התכנון ער מאוד לאספקטים הסביבתיים ולמשאבי הטבע, זאת תוך חשיבה חסכונית לטווח הארוך. אלמנטים של בנייה ירוקה המשתלבים נכונה עם תפיסת הבנייה המודרנית הופכים את החלל האדריכלי לחלל איכותי המביא לאיכות חיים טובה יותר התורמת לשימור סביבת חיינו. בנייה ירוקה כוללת בין השאר תכנון של מערכות ייחודיות להפקת אנרגיה חשמלית באמצעות קרני השמש ובאמצעות פיתוח מערכת של "מים אפורים" לצורכי השקיית גינות, הדחת אסלות, שטיפת כלים ועוד.

בניה ירוקה מתחשבת בפרמטרים הבאים:

  • הבנייה הירוקה נעשית בשיטות מתקדמות המצמצמות את פסולת הבניין לרמה מינימאלית.
  • הבנייה הירוקה מתוכננת כך שיהיה ניצול מרבי של אנרגיה פאסיבית בחלל המבנה.
  • הבנייה הירוקה עושה שימוש בחומרי בניין טבעיים או ממוחזרים.
  • הבנייה הירוקה מספקת תנאי אוורור טבעיים לבני הבית.
  • שימור האנרגיה באמצעות יצירת בידוד איכותי למבנה.
  • התקנת אלמנטים פרקטיים ונכונים להצללה ולתאורה.
  • התקנת מערכות למחזור מים אפורים.
  • יצירת גומחות מיוחדות במבנה הבית לצורך איסוף של מי גשמים שייועדו להשקיה.

אדריכלות ירוקה

אדריכלות ירוקה היא אדריכלות העוסקת באינטראקציה שבין האדם לסביבה, שמטרתה העיקרית היא להפחית את הנזק הקיים בבנייה ובכיבוש של מגרש אדמה, על ידי אדריכלות ירוקה העושה שימוש חוזר בחומרי בניין וצורכת מעט מקורות מן הטבע.

אדריכלות ירוקה מורכבת מארבעה קווים מנחים והם:

  • העמדת המבנה במגרש – חלק בסיסי בתכנון אדריכלי הפועל לפי העקרונות הירוקים כרוך בהעמדה נכונה של המבנה ויסודותיו בחלקת האדמה. העמדה אדריכלית ירוקה לוקחת בחשבון את המבנה הטופוגרפי של האזור עליו בונים, את המבנים האחרים בסביבה, את הצמחייה, האקלים, כיווני הרוחות וכיווני השמש באזור.
  • תכנון המבנה – תכנון אדריכלי נכון של מבנה הבית, הוא תכנון בו קיימת התחשבות בתאורה ובהצללה הטבעית זאת תוך יצירת פתחים המאפשרים ליהנות מאוורור וצל טבעי בקיץ ומחימום ובידוד מקור טבעי בחורף וכך למעשה לחסוך באנרגיה חשמלי. למשל באמצעות אנרגיה סולארית של דודי שמש, אנרגיית רוח ושימוש בתאים פוטוולטיים.
  • מחזור – מחזור הוא נדבך חשוב באדריכלות ירוקה. כאשר אומרים מחזור אדריכלי מתכוונים ליצירת תשתיות שתאפשרנה מחזור המים השחורים (מי האסלה) ומחזור המים האפורים (מי מקלחת, מי כיור ומי כביסה) לטובת השקיה של גינות ולניקיון האסלות. מחזור הפסולת הביתית לידי מתקני מחזור מתאימים או יצירת קומפוסט, כמו כן שימוש בחומרים ממחוזרים וטבעיים בעת התקנת הריהוט, החלונות, הצבע, הארונות ועוד.
  • בנייה ירוקה מתחילה ביכולת לתכנן מבנה בעל רמת בידוד גבוהה המאפשרת חיסכון באנרגיה בחורף ובקיץ. זאת תוך שימוש בחומרים מתאימים ויצירת מעטפת מאסיבית למבנה בחלל גג הבית, עובדה המקטינה את השפעות הטמפרטורה מחוץ על טמפרטורת הבית.

החיסכון הירוק

בנייה ירוקה מאפשרת לנצל בצורה מקסימאלית את אנרגיית השמש והרוח ולהביא לידי חיסכון משמעותי בצריכת האנרגיה השנתית של חשמל לבני הבית, חיסכון המוערך בצמצום של כשלושים אחוז בעלויות הקירור והחימום השנתיות של בית ממוצע.

על עיצוב ירוק

עיצוב ירוק או עיצוב אקולוגי הוא זרם עיצובי המתחשב באיכות הסביבה ומספק לאדם פתרונות פרקטיים לחיים באמצעות מוצרים פונקציונאליים ואסתטיים. תפיסת עיצוב ירוקה זו, נולדה לפני כעשרים וחמש שנה בשנות השמונים של המאה העשרים, אך שורשיה נעוצים עוד במאה התשע עשרה עם צמיחתה של המהפכה התעשייתית. תפיסה ירוקה זו צמחה לנוכח הנזקים הכבדים שנגרמו לסביבה ולתחלואי החברה שהתפתחו בעקבות המהפכה התעשייתית, אלו דרבנו את צמיחתה של תפיסה עצובית ירוקה השמה דגש על האינטראקציה שבין הסביבה ובין החברה. העיצוב הירוק התפתח בעקבות המודעות הציבורית של האמנים, האדריכלים והמעצבים לאחריותו של האדם כלפי גורל סביבתו והנזק הבלתי הפיך שנגרם לעולם בעקבות התפתחות הטכנולוגיה. הדבר למעשה הוביל לעיצוב של מוצרים ברי קיימא העשויים מחומרים טבעיים, ממוחזרים, מתכלים אשר אינם פוגעים בסביבה ירוקה.

לסיכום, בנייה ירוקה היא שיטת בנייה המיטיבה לא רק עם איכות הסביבה אלא גם עם האדם.